Sportstrook Venserpolder


Opdrachtgever. Gemeente Amsterdam
Jaar realisatie. 2022
Waar. Zuid-Oost, Amsterdam, NL
Uitvoerder: Griekspoor
Status: Fase 1 uitgevoerd, fase 2 in ontwikkeling

In opdracht van de gemeente Amsterdam hebben wij de sportstrook in Venserpolder ontworpen. Op deze plek stonden al sportvoorzieningen die daar in de loop der jaren zonder samenhang zijn geplaatst. Aan ons was de vraag gesteld om hier een aantrekkelijkere sportplek te creëren, door alle voorzieningen beter op elkaar aan te laten sluiten en aan te vullen met nieuwe sport mogelijkheden.

We hebben ervoor gekozen om een kader te maken van betonplaten die het geheel aan bestaande en nieuwe functies met elkaar verbindt. Binnen dit kader zijn vakken ingericht waarin sportplekken afgewisseld worden met plantvakken en zittingen van gestapelde betonplaten. Het centreren van de functies en de uniformiteit in materialiseren dragen bij aan de samenhang in het gebied. De invulling van de sportvakken gebeurde in samenspraak met de al bestaande gebruikers van de plek.

Het is een goed gebruikte sportplek in de openbare ruimte geworden waar zowel buurtbewoners als bewoners van omliggende buurten veelvoudig gebruik van maken. 

Fase 2, waarin we de sportstrook in een rechte lijn doortrekken naar de andere kant van het fietspad, is nu in ontwikkeling.

Foto’s: Roel Backeart