Nouri Plein


Opdrachtgever. Gemeente Amsterdam
Jaar realisatie. 2021
Waar. Nieuw-West, Amsterdam, NL 

Gemeente Amsterdam heeft studio Soma in 2018 gevraagd om voor een bestaand voetbal pleintje in stadsdeel Nieuw-West een nieuw ontwerp te maken in samenwerking met de buurt. Gedurende de eerste maanden hebben we contact gezocht met omwonenden, de moskee, de aanliggende school, en diverse andere stakeholders en hebben deze partijen op verschillende manieren betrokken bij het proces.

Na het participatietraject hebben we verschillende varianten gemaakt waarna met de omwonenden en opdrachtgever is gekozen voor een ingetogen variant waarin we het plein omarmen met betonnen zitranden die tegelijkertijd een barrière vormen voor ballen. De banden lopen aan de rand van het veld door in een lange buurttafel.

Het is een toegangkelijk plein geworden met verschillende sportmogelijkheden en ruimte voor de buurt om samen te komen. Een aantal visuele elementen in bijvoorbeeld het hekwerk, geven het plein een eigen karakter en verwijzen subtiel naar de Abdelhak Nouri, die opgroeide in deze buurt. werk, die subtiel verwijzen naar Abdelhak.

Foto’s: Roel Backeart